ADHDers zijn van oorsprong jager-verzamelaars

Soms beland je ergens waar je denkt inspiratie te kunnen opdoen.
Zo nam ik laatst deel aan een lezing over ADHD, autisme en dyslexie, waarin deze labels van hun positieve kant werden belicht. Er waren drie sprekers. Een docent, een autist, en een ADHD’er en student pedagogiek.
Ik was erg gecharmeerd van het verhaal van Sarah Morton, een autiste van 25 jaar, die inmiddels 5 boeken heeft geschreven en prachtig over haar leven kon vertellen.
In het verhaal van Peggy Schut (ADHD’er) kwam een stukje voorbij over ene Ilja van Bommel, een zogeheten democratisch docent. Hij pleit voor aansluitend onderwijs aan ieder kind.
In dat stukje noemde zij de uitspraak: “ADHD’ers zijn de van oorsprong jager-verzamelaars die in de vroegste oudheid leefden”.
Door deze uitspraak getriggerd ging ik thuis maar weer eens googlen en kwam tot de conclusie dat en Thom Hartmann deze uitspraak had gedaan.
Hij legt de link tussen de diverse symptomen van ADHD en het nut daarvan tijdens de jacht en het leven uit die tijd.
Ik wil graag de context van deze uitspraak met je delen, klik daarvoor op http://www.thomhartmann.com/articles/1994/01/hunters-our-schools-and-offices-origin-adhd

Sinds een half jaar heb ik mij tevens verdiept in het Paleo-dieet, een dieet dat de theorie aanhangt dat wij al zoveel miljoen jaar bestaan, maar dat wij pas in de laatste 10.000 jaar landbouw en veeteelt zijn gaan bedrijven. Volgens zeggen zijn van de meeste mensen de genen niet aangepast aan het graan en melk dat wij hier in Nederland anno 2012 nuttigen. Om nog maar niet te spreken van de prefab voedingsmiddelen, bol van de conserveermiddelen, suikers en foute vetten. Het dieet bestaat (kort dor de bocht) uit groente, fruit, vis, vlees, noten, zaden en vetten.
Zo langzamerhand vallen er stukjes op z’n plek:
De ADHD er is van oorsprong een jager-verzamelaar.
Het Paleo dieet bestaat uit de voedingsmiddelen van de jager-verzamelaar.
Lucas Flamend, orthomoleculair therapeut, legt de oorzaak van veel ADHD bij de verkeerde voeding en raadt o.a. het Paleo dieet aan. (uiteraard na consultatie voor ieder individu) www.exendo.be
Als we de gaven van elk individu serieus nemen, komen we uiteindelijk misschien in een wereld zonder labels. Want een jager moet wel alles zien en horen en hyperfocus kunnen opbrengen, anders werd het zijn dood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: